Best Blog Malaysia

Senarai 10 blog pilihan aku Malaysia Best Blog 2015.

Ulasan aku tak sempat nak karang lagi.. otak tengah Jammed!

Baru buat list, hahaha.

Sebab dalam kepala masih memikirkan Mykad aku yang masih tak siap-siap lagi. Jom layan aje Senarai karoot komedia super X.

10 Malaysia Best Blog 2015

  • Kujie2.com
  • Hasrulhassan.com
  • Denaihati.com
  • ahmadfaizal.com
  • Mohdfairiz.com
  • Ohduit.com
  • Abangensem.com
  • honeykoyuki.blogspot.com
  • Blog Akmar Omar
  • Blog Prof Hariz

Hari ini 16/2/2015, aku sambung balik entri ni. Susunan yang aku tulis kat atas tu bukan ikut pada rank Alexa atau apa-apa event berkaitan blogger, tapi ikut suka hati aku.

Sebab dah banyak sangat blogger Malaysia sekarang ni, jadi aku agak kompius seketika. Apa yang aku senaraikan adalah pilihan aku sendiri untuk menilai Malaysia Best Blog 2015.

Kujie2.com

Okeh.

Kalau tak kenal memang korang bukan tahap blogger tegar lagi.. Kak jie ni rasanya antara blogger perempuan terawal dalam industry blogger kat Malaysia ni.. Serious kalau korang nak belajar pasal blog memang sesuai belajar dengan kak jie.. Banyak perkara yang sentiasa di bangkitkan dalam cabaran dunia blogging ni.

Dia pun dah banyak buat duit secara tak langsung dari blog yang satu ni.. Kita memang patut kena salute dengan otai macam kak kujie ni.. Bukan senang nak bertahan lama dalam dunia blogging macam kak jie..

Tagline “Hidup biar sedap” itu yang sentiasa menarik minat aku ke sana.

Hasrulhassan.com

Brader ini aku rasa ramai yang kenal.. tak perlu la aku nak cerita panjang.. Antara blogger sepenuh masa yang memang cukup popular dan selalu menang SEO Contest.. Banyak perkara yang aku belajar dari brader ni.. Persamaan antara aku dan Hasrul Hassan adalah suka pada blogspot..

Haha.. Kalau korang blur pasal blogspot sampaikan tak tahu nak buat blog macam mana elok la dapatkan nasihat daripada brader ni.. walaupun aku tak pernah minta nasihat daripada dia tapi aku tahu brader ni tak kedekut ilmu..

Dah banyak kali aku komen blog dia.. baru minggu lepas dia sempat singgah dan beri komen pertama pada blog aku..

Syukur alhamdulillah …kiranya usaha aku dihargai juga..

YES.. Orang busy macam dia memang susah juga nak jaga semua peminatnya.. tambah hidden follower macam aku ni..

Kikiki.. Disebabkan dia memang mahir luar dan dalam pasal blogspot ni maka tak salah kalau aku nobatkan blognya antara satu Malaysia Best blog 2015 pilihan aku.

Ahmadfaizal.com

Rasanya tak perlu aku kenalkan lagi mamat cendol banting ni.. Kalau korang masih baru mungkin tak berapa nak kenal lelaki kacak yang ego ni.. Nama gelaran (Titan).. Kalau duk terbayang macam ala-ala jejaka kacak dan Macho yang menjadi pujaan gadis-gadis Melayu comel…hakikatnya tak hensem pun. TAPI dari pemerhatian aku pada Kitab SEO Merah Jambu yang menjadi sebutan blogger seantero Malaysia, teknik SEO yang beliau amalkan MEMANG amat hensem tahap dewata raya.. kira cukup hensem lah tu..

Hampir 3 tahun aku follow aje blog mamat ini.. dan memang terbukti teknik-teknik merah jambu yang diajar dalam Kitab PINK itu sangat-sangat membuahkan hasil..

Kalau tak percaya korang baca dulu kitab Jambu tulisan mamat Titan ni.

Best blog malaysia

Walaupun aku lihat Alexa rank blog ahmadfaizal agak menjunam sejak 3 bulan lepas TAPI hasil pendapatan sampingan yang dia dah kutip dari blog ini sangat mengujakan aku.. Bagi aku blog mamat Titan ini antara blog niche buat duit yang BEST dan port baik punyer untuk curi ilmu.

Ohduit.com

Seriously…

Terus terang aku cakap.. kalau tak kerana SEO contest Best Blog 2015 nih… memang aku tak tahu pun akan kewujudan blog ni.. Tergolong dari niche Jana Pendapatan atau “buat duit” dari internet.. dan apa yang boleh aku katakan artikel-artikel yang ditulis menarik dan ada kualiti.. Kiranya ada lah pengisiannya.. bukan sembang kosong aje..

Walaupun Alexa rank agak terkebelakang.. tapi aku percaya, mamat ini juga dah banyak hasilkan wang tanpa modal dari internet..

Sebabnya Alexa rank tidak mencerminkan pendapatan poket kita..

This entry was posted in Berita.

Kerjaya Sebagai Buruh Dipandang Rendah

Industri pembinaan tempatan benar-benar memerlukan tenaga kerja sama ada tempatan atau warga asing, namun berdepan masalah kritikal di mana rakyat tempatan enggan bekerja di lokasi pembinaan.

Presiden Persatuan Pemaju Hartanah Bumiputera Selangor (PPHBS), Mohammad Sahar Mat Din berkata, kebanyakan kontraktor sedia membayar gaji yang tinggi kepada tenaga tempatan, namun mentaliti segelintir individu yang memandang rendah kerjaya di tapak binaan menyebabkan tidak ramai rakyat tempatan mahu mengendalikan kerja seumpama itu.

“Tidak timbul isu kontraktor hanya memilih pekerja asing berbanding rakyat tempatan kerana perlu membayar gaji lebih rendah. Kontraktor tidak kisah membayar gaji setimpal namun, tidak ada rakyat tempatan yang berminat.

“Sekiranya mereka mempunyai kelulusan, mereka hanya mahukan sekurang-kurangnya jawatan penyelia tapak yang tidak memerlukan mereka bekerja berat di bawah cuaca panas,” katanya kepada Bisnes Metro di sini, semalam.

Menurutnya, secara purata, pekerja asing yang bekerja sebagai buruh di tapak binaan dibayar gaji harian antara RM80 dan RM100 dengan anggaran bayaran bulanan yang diterima sekitar RM3,000. Namun begitu, ramai graduan tetap memilih untuk kerja kerajaan berbanding kerja sebagai buruh.

Kerja Buruh Binaan

“Ia berbeza dengan gaji penyelia tapak iaitu sekitar RM2,000 hingga RM2,500 sebulan. Walaupun kontraktor bersedia memberikan gaji lebih tinggi, namun tidak ramai rakyat tempatan yang mahu memikul tanggungjawab di tapak binaan,” katanya.

Menurutnya, setakat ini kerja pembinaan yang dijalankan di seluruh negara menggunakan 90 peratus tenaga kerja asing terutama bagi projek di bandar besar.

“Keadaan ini mungkin tidak sama dengan projek yang dijalankan di kawasan luar bandar terutama di Kelantan dan Terengganu di mana masih ada rakyat tempatan yang mahu terbabit dalam kerja pembinaan walaupun angkanya terlalu kecil,” katanya.

Mohammad Sahar berkata, keadaan ini mungkin hanya akan berubah sekiranya kerajaan mengurangkan pengambilan tenaga kerja asing.

“Pihak industri sudah lama bersedia sekiranya kekurangan tenaga kerja asing di mana kebanyakan kontraktor tidak keberatan memberikan gaji yang tinggi sehingga RM150 sehari.

“Namun, ia hanya boleh dilaksanakan sekiranya pekerja tempatan mempunyai kemahiran yang diperlukan selain bersedia memberikan komitmen di tapak binaan,” katanya.

Kerjaya sebagai buruh bukanlah satu kerjaya murahan, untuk menjadi buruh memerlukan kemahiran yang tinggi. Dapatkan nasihat kerjaya melalui kaunselor atau dari jabatan tenaga kerja untuk menentukan kerjaya yang sesuai dengan anda.

Bank Rakyat & KPTM Anjur Seminar Resume Cemerlang

Seminar Resume Cemerlang

Kolej Poly-Tech MARA bersama Yayasan Bank Rakyat semalam telah menganjurkan satu Seminar Contoh Resume Cemerlang untuk membantu dan memberi pendedahan kepada golongan graduan untuk menghadapi alam kerjaya.

Pengerusinya, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, program ini adalah kali ketiga dijalankan dan bertujuan untuk memberi dan membantu graduan berasa yakin ketika temuduga berlangsung.

Program ini tidak sahaja memberikan bantuan dan pendedahan kepada bakal graduan, malah ia juga untuk membantu mereka lebih bersedia di dalam menghadapi alam pekerjaan. Selain itu, program ini turut mengajar graduan cara untuk tampil berlainan berbanding calon-calon temuduga yang lain semasa temuduga nanti.

Turut hadir dalam program seminra ini adalah Pengurus Perancangan Aktiviti Yayasan Bank Rakyat iaitu Mushin Ismail.

Sohaimi juga berkata, ketika temuduga, graduan atau calon tidak dinilai mengikut keputusan peperiksaan cemerlang sahaja, tetapi juga harus mempunyai pelbagai kemahiran untuk berkomunikasi dengan yakin.

Selain itu, cara calon membawa diri dan personaliti eserta cara pemakaian turut juga diambil kira semasa sessi temuduga. Inilah antara panduan yang diberikan kepada peserta semasa seminar tersebut.

Program ini akan diteruskan dari masa ke semasa berikutan sambutan menggalakkan yang diterima.

PTD Masih Diperlukan & Relevan Di Dalam Kerajaan

Pengalaman, kecekapan, kemahiran dan pandangan PTD atau Pegawai Tadbir & Diplomatik masih lagi diperlukan dan relevan oleh kerajaan.

Datuk Mohd. Shafie Apdal berkata  bahawa demikian kerana pembanguanan dan kemajuan pesat yang dikecapi oleh  kerajaan pada hari ini merupakan jasa dan bakti daripada pegawai PTD yang lalu.

Malaysia tidak akan berada di tahap ini dan maju andainya jentera pentadbiran tidak jujur, lemah, tidak cekap dan tidak berdisiplin.

Rakyat Malaysia sepatutnya bersyukur kerana jentera pentadbiran di Malaysia mampu dan dapat melaksanakan pembangunan negara Malaysia ini dengan sangat baik.

PTD Masih Relevan Kepada Kerajaan

Mohd. Shafie juga turut berkata bahawa pembangunan dan kemajuan sesebuah negara tidak hanya sekadar bergantung kepada sumber alam sahaja tetapi turut bergantung kepada wawasan, kepimpinan, visi dan sokongan sektor awam seperti rakyat serta PTD.

Ianya penting untuk pembangunan dan kemajuan sesebuah negara. Jika dilihat kepada sejarah iaitu ketika era zaman penjajah sehinggalah selepas Malaysia merdeka, keupayaan PTD dan sektor awam dalam memajukan serta membangunkan Malaysia adalah cukup bermakna.

Begitu banyak perubahan dan kemajuan yang telah dicapai. Kampung berubah menjadi pekan, pekan pula berubah menjadi bandar, ini adalah hasil kerja yang berkesan, profesional dan efisien daripada sektor awam.

Malaysia juga telah memperkenalkan sistem Dasar Pandang ke Timur di mana Jepun telah menjadi panduan dan rujukan bagi pembangunan negara kita.

Oleh sebab itu PTD masih diperlukan dan pengambilan akan terus dilakukan dari semasa ke semasa. Temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik akan diadakan di seluruh negara dan hebahan mengenainya akan dikeluarkan oleh SPA.

Format baru peperiksaan PTD akan dijalankan melalui ujian berkomputer secara online untuk memastikan bakal PTD celik IT dan teknologi semasa. Kami tidak mengeluarkan sebarang rujukan untuk peperiksaan PTD, terpulang kepada calon untuk mencari rujukan dan contoh soalan bagi peperiksaan PTD.

This entry was posted in Berita and tagged .

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia

kad-diskaun-1malaysia

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) diwujudkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dengan objektif untuk membantu mengurangkan kos sara hidup pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta seluruh negara.

KADS1M diberi secara percuma kepada pelajar-pelajar IPT warganegara Malaysia yang mengikuti pengajian jangka panjang yang tempoh masanya 1 tahun dan ke atas.

Diskaun yang ditawarkan adalah bagi pembelian barangan dan perkhidmatan terpilih, tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarikat-syarikat yang mengambil bahagian.

SOALAN LAZIM

1. Apakah tujuan KADS1M diwujudkan?

  • KADS1M diwujudkan bertujuan untuk membantu mengurangkan kos sara hidup pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta seluruh negara.
  • Inisiatif ini dilaksanakan bertitik tolak daripada cadangan yang telah dibentangkan oleh siswa dalam mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) pada 21 November 2011 yang lalu.
  • Melalui KADS1M, para pelajar akan mendapat diskaun bagi pembelian barangan dan perkhidmatan terpilih, tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarikat-syarikat yang mengambil bahagian.

2. Siapakah yang layak mendapat KADS1M?

  • Semua pelajar IPT awam dan swasta yang mengikuti pengajian jangka panjang peringkat sijil, diploma atau ijazah ke atas yang tempoh masanya 1 tahun dan ke atas layak mendapat KADS1M.
  • Terpakai bagi pelajar-pelajar IPT yang diiktiraf oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Kementerian Sumber Manusia (KSM), Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Kementerian / Agensi lain yang berkaitan.

Contoh:

  1. Kementerian Contoh IPT
  2. KPDNKK Maktab Koperasi Malaysia (MKM)
  3. KPT Universiti Malaya (UM), Politeknik
  4. KSM Institut Latihan Perindustrian (ILP), Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC), Institut Teknikal Jepun-Malaysia (JMTI)
  5. KKLW Kolej Poly Tech MARA (KPTM), UniKL, Institut Kemahiran MARA (IKM), Kolej Professional MARA (KPM), Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM), German-Malaysian Institute (GMI), GIATMARA, Kolej MARA
  6. KPM Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM)

3. Berapakah berapakah bayaran yang dikenakan bagi mendapatkan KADS1M?

  • KADS1M diberi secara percuma kepada pelajar IPT warganegara Malaysia
  • Caj RM2.00 akan dikenakan bagi setiap permohonan kad gantian / kad yang hilang.

4. Bagaimanakah pelajar boleh mendapatkan KADS1M dan berapakah bayaran yang dikenakan?

  • Pelajar tidak perlu membuat permohonan. KADS1M akan disalurkan secara automatik kepada pelajar melalui pihak pentadbiran IPT masing-masing.
  • Kementerian / Agensi / IPT berkaitan perlu mengemukakan maklumat pelajar yang lengkap kepada Bank Rakyat bagi membolehkan pelajar mendapat KADS1M. (Nama, No. KP, No. Matrik, Jantina, Nama IPT, Peringkat Pengajian, Tempoh Pengajian, Tahun Pengajian Semasa, Tahun Tamat Pengajian, Alamat Rumah, Emel dan No. Telefon Bimbit).
  • KADS1M diberi secara percuma kepada pelajar IPT warganegara Malaysia. Caj RM2.00 akan dikenakan bagi setiap kad yang hilang / gantian.

carta

5. Bagaimanakah pelajar boleh menggunakan KADS1M?

  • Pelajar hanya perlu menunjukkan KADS1M bersama-sama kad pelajar atau kad pengenalan bagi mendapat diskaun di premis-premis perniagaan yang mengambil bahagian.
  • KADS1M merupakan flash card dan bukan kad yang menawarkan mata ganjaran.Tempoh sah (validity) KADS1M ialah semasa tempoh pengajian pelajar sahaja.

6. Antara syarikat atau pihak yang telah mengambil bahagian dalam pemberian diskaun setakat ini adalah seperti :

  • Buku / Alat Tulis – MPH Bookstore, Imlaq Book Centre, Borders, Rona, Kiang Trading, Koperasi DBP, Koperasi Kedai Buku Universiti Malaya Berhad dan Koperasi Universiti Sains Malaysia Berhad
  • Kelengkapan Sukan / Peralatan / Pakaian – Bata, Koperasi Keluarga Dato’ Haji Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad dan Texline Lino
  • Klinik Kesihatan / Optometri / Cermin Mata – Poliklinik An-Nisa’, Qualitas Health, Focus Point dan Menara Optometry
  • Makanan Dan Minuman – KFC, Daily Fresh, A&W Coffee Berry, The Chichek Rice Shop, Restoran Kenny Crab, Sweet Chat, Legend’s Claypot Briyani House, Dubu Dubu Seoul Food, My Java Coffee, Pancake House International, Station One Product, Gloria Jean’s Coffees dan Bangi Kopitiam
  • Penginapan – Ancasa Hotels & Resorts, Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur, Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson, Jerejak Rainforest Resort Penang, Ancasa Express Pudu, Tune Hotels Regional Services Sdn Bhd, Leo Express Hotel, Koperasi Al-Taqwa Kampung Kisap Langkawi Berhad, Koperasi Guru-Guru Melayu Kedah Berhad, Koperasi Majlis Guru Ugama Menengah Berhad, Koperasi Melayu Berjawatan Kerajaan Negeri Sembilan Berhad dan Rakyat Travel Sdn. Bhd.
  • Salun / Pusat / Produk Kecantikan – Foot Master, Paris Hill, Proactiv, Clara dan Koperasi Putri Terbilang Malaysia Berhad
  • Produk It – Koperasi Celcom Berhad, Koperasi DBKL Berhad dan IFamily
  • Lain-Lain – BKZ Bikers, Roller Star Arena, Double Site, Koperasi Kakitangan Maktab Kerjasama Malaysia Berhad, Koperasi Kolej Kemahiran Tinggi Balik Pulau Berhad dan Mydin

Samsung Galaxy SII : Apa Yang Anda Perlu Tahu?

galaxy 2iiSejak akhir-akhir ini, model Galaxy SII keluaran Samsung semakin laris bak goreng pisang panas di pasaran. Ianya mungkin disebabkan dengan spesifikasi telefon tersebut yang menarik dan bentuknya yang agak nipis. Telefon pintar ini telah memenangi anugerah Mobile Choice Consumer Award 2011 dan juga Smartphone Award 2011. Oleh itu, pada artikel kali ini, saya ingin memberi sedikit panduan dan ulasan kepada pembaca di luar sana sekiranya berhajat ingin mendapatkan model ini. Jadi apa yang anda perlu tahu sebelum membeli model telefon pintar ini?

Spesifikasi

Ada sesetengah pengguna akan merasa pelik apabila jumlah kapasiti dalaman berkurang, tidak seperti yang dinyatakan iaitu sebanyak 16GB/32GB. Jangan khuatir, ini disebabkan terdapat fail-fail sistem dan aplikasi yang telah dimasukkan ke dalam telefon anda yang menyebabkan ianya berkurang. Saya melihat di telefon saya, kapasiti storan data telah berkurang sebanyak 4GB dan dan hanya tinggal 12GB untuk pengisian aplikasi dan fail-fail media yang lain. Galaxy S2 mempunyai RAM sebanyak 1GB tetapi anda mungkin akan melihat RAM yang dipaparkan tidak sampai 1GB. Ini disebabkan terdapat jumlah RAM yang diambil untuk penggunaan GPU (Graphic Processing Unit).

Versi G dan Non-G

Perbezaan keputusan hasil dari benchmark. Dapat dilihat, CPU versi I9100G kurang dari versi I9100

Perkara ini yang selalu pembeli terlepas pandang ketika membeli model ini. Kenapa? Ramai tidak mengetahui bahawa di Malaysia, model ini mempunyai 2 versi iaitu versi I9100 dan I9100G. Nampaknya pihak Samsung tidak memberitahu secara umum bahawa terdapat 2 versi model ini. Terdapat perbezaan di antara kedua-dua versi model Galaxy SII ini.

Nasihat saya : Terpulang pada anda, ramai mengesyorkan versi I9100 kerana spesifikasi lebih mantap. Walaubagaimanapun, sekiranya anda hanya pengguna biasa, bukan jenis yang suka tweak (overclock, mod custom ROM/Firmware) dan hardcore gamer maka versi G sudah memadai kerana penurunan prestasi hampir tidak dirasai bagi pengguna biasa. Prestasi masih lagi mantap. Perlu diingatkan, sekarang ini agak sukar untuk mendapatkan versi non-G kerana rata-rata kedai sekarang ini hanya menjual versi G. 

Warranty

Standard warranty yang diberikan kepada pengguna sekiranya anda membeli set original adalah selama 1 tahun. Tetapi! Jika anda bernasib baik, ada sesetengah kedai telah menjadi SEP (Samsung Elite Partner) dan berkemungkinan menawarkan warranty selama 2 tahun. Lebih berbaloi bukan? :D

Sepatutnya, penjual akan mendaftarkan warranty melalui e-warranty untuk anda dan anda akan mendapat SMS menyatakan warranty telefon anda telah didaftarkan dan jangka masa warranty anda. Anda juga  boleh memeriksa jangka masa warranty anda dengan menaip PC<space>IMEI dan hantar ke 62002.

Harga

Apa yang dapat dilihat, harga model tersebut juga makin turun saban hari disebabkan Samsung dan juga syarikat pengeluar lain akan melancarkan model telefon pintar terbaru seperti Galaxy Note,Nexus dan lain-lain lagi. Apa yang saya lihat setelah saya survey beberapa tempat dan juga di laman forum, model ini dapat dibeli oleh anda dengan harga RM15XX bagi set AP (Approval Product) manakala RM16XX bagi set Original Samsung. (8 Nov 2011)

Nasihat saya : Jika beza harga Original dengan AP set hanya dalam RM100-RM200, lebih berbaloi membeli barang set Original Sekiranya anda membeli AP set, kemungkinan besar anda akan berdepan masalah sekiranya berlaku kerosakan ke atas telefon anda dan ingin menghantar ke kedai untuk proses membaikpulih. Banyak kes-kes yang telah dilaporkan pengguna setelah membeli barang set AP ini.

Komen Saya : 

Setakat ini, saya berpuas hati menggunakan model Samsung Galaxy S2 ini. Tidak pernah lagi saya merasa lag ketika navigasi ke menu dan juga bermain permainan di dalam telefon ini. Cuma apa yang kurang bagi saya, kualiti bunyi agak menghampakan berbanding Nokia 5800 XM saya terdahulu. Bateri juga agak cepat habis tetapi ini di antara lumrah bagi telefon pintar. Sekiranya saya hanya sms, melihat video, mendengar musik dengan kadar penggunaan tidak begitu kerap, bateri boleh tahan lebih kurang 1 hari setengah. Saya menggunakan versi non-G.

Apabila menggunakan terlalu lama contohnya selama 1 jam seperti bermain permainan dan melayari internet, kepanasan nyata dirasai. Kualiti ketika mengambil gambar dan merakam video (kualiti HD) memang terbaik bagi saya. Gambar dan video yang diambil lebih menyerlah. Terdapat beberapa video kualiti HD yang telah saya convert untuk masuk ke dalam telefon dan tidak dinafikan, telefon ini dapat memainkan video dengan baik. Bentuknya yang ringan dan agak nipis membuatkan saya tidak merasa berat ingin membawa ke mana-mana.

Itulah di antara serba sedikit ulasan dan juga panduan oleh saya kepada anda yang berminat dengan telefon pintar ini. Diharapkan sedikit sebanyak artikel ini dapat membantu anda ketika membeli model ini.